Selesema semakin teruk: Warga Hong Kong diseru mengaku, jangan sorokHONG KONG mengambil langkah berjaga-jaga kemungkinan tercetus wabak selesema setelah China mengesahkan dua kematian di Guangdong berlaku akibat jangkitan dari manusia kepada manusia.

Sebelum ini, belum timbul kepastian tentang cara penyebaran kerana menyangkakan penularan itu terhad kepada pendedahan di pasar haiwan dan makanan lautan di kota Wuhan sahaja.

Di Geneva, Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) turut mengumum akan bertindak lanjut.

Badan dunia itu bakal berbincang pada Rabu sama ada perlu mengisytihar darurat kesihatan antarabangsa – sama seperti tindakan yang diambil sewaktu wabak Ebola dan selesema babi tercetus satu masa dahulu.

Media tempatan CGTN melapor saintis Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan China Zhon Nanshan, mengesahkan virus selesema yang mirip SARS dan diberi nama 2019 n-CoV ini mampu tersebar tanpa individu terlibat menjejak kaki dan pernah singgah di kota Wuhan.

Terkini, China sudah mencatat lebih 200 kes penularan termasuk kematian keempat pada Isnin. Mangsa berumur 89 tahun dan berasal dari Wuhan.

Sementara itu, Suruhanjaya Kesihatan Wuhan melapor sekurang kurangnya 15 pekerja kesihatan mengidap selesema, seorang dari mereka dalam keadaan kritikal.

Mereka disahkan pernah bertugas merawat pesakit selesema dan kini dirawat dalam keadaan kuarantin.

Sementara itu, pihak kesihatan Hong Kong pula mengeluarkan kenyataan agar warganya yang pulang dari China – terutama dari Wuhan, agar jangan menyorok keadaan sebenar mereka sekiranya jatuh sakit selesema.

Gabriel Leung, pengerusi Kesihatan Umum Hong Kong University mengesyorkan langkah kawalan mudah seperti kerap basuh tangan, amal tertib bersin serta pemakaian topeng mulut dan hidung.

Yang lebih penting, Leung menasihati agar orang awam jujur apabila merasa dilanda selesema. Menurutnya, masalah timbul apabila ada pesakit tidak mahu dikenakan kurungan dan rawatan kuarantin.

Hong Kong mengambil langkah mengawasi tahap kesihatan kesemua individu yang tiba ke pulau itu dari seluruh wilayah Hubei dan bukan hanya dari ibu kotanya, kota Wuhan.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *