LEBIH 500 HADIR DENGAR RANCANGAN EKONOMI KERAJAAN

[ad_1]

MEMBAKUT: Walaupun terdapat gangguan bekalan elektrik, lebih daripada 500 penduduk tempatan hadir di Dewan Dato’ Shah Bandar Salleh di Kampung Binsulok petang kelmarin, kerana semangat untuk mendengar rancangan ekonomi kerajaan negeri.

Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah, Datuk Junz Wong, menerangkan rancangan kerajaan negeri untuk meningkatkan taraf ekonomi penduduk setempat.

Junz berkata, Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI), mempunyai Pelan Pembangunan Pertanian Sabah yang dilancarkan oleh Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Mohd Shafie Apdal pada akhir tahun lalu, di mana Kimanis telah dikenal pasti sebagai salah satu bidang utama pengeluaran sarang burung.

“Oleh itu, untuk maju ke hadapan, ia akan dinaikkan kepada Taman Perindustrian Sarang Burung dengan pusat pengumpulan untuk memacu industri,” kataya.

Junz berkata, MAFI mahu menarik lebih banyak usahawan tempatan, sebab itu 150 rumah sarang burung percuma dibina di seluruh negeri menerusi Jabatan Perkhidmatan Veterinar, termasuk 20 rumah di Kimanis.

Katanya, bagi mereka yang tidak layak untuk program rumah sarang burung percuma, skim kewangan akan disediakan bagi mereka yang tidak sabar-sabar untuk melabur dalam industri yang menguntungkan itu.

“Justeru itu, silalah memohon dan menjadi sebahagian daripada program ini, “katanya.

Junz ketika berucap di majlis itu

Di majlis itu Junz turut menekankan keadaan ekonomi negeri yang menjejaskan nelayan tempatan.

Beliau berkata, usaha berterusan untuk menanam tukun tiruan di sepanjang kawasan pantai Kimanis sepanjang perjalanan dari Kuala Penyu ke Papar, ia akan mewujudkan ekosistem yang lebih stabil untuk ikan, menghasilkan hasil yang lebih baik untuk nelayan.

Beliau merancang untuk menanam sekurang-kurangnya 30 hingga 50 tukun tiruan pada tahun ini.

Selain itu, kerajaan negeri juga mengambil langkah-langkah untuk menangani kapal-kapal nelayan asing yang menimbulkan masalah terutama dari Vietnam.

Untuk itu, Junz telah melaksanakan dasar untuk menenggelamkan setiap bot Vietnam yang ditangkap menangkap ikan di perairan Sabah.

“Kerajaan negeri tidak mengeluarkan walaupun satu permit untuk bot asing sejak mula berkuasa, dan kami akan terus menenggelamkan kapal-kapal mereka yang memasuki perairan kita secara tidak sah,” kata Junz sambil menunjukkan penduduk tempatan klip video sebuah bot Vietnam yang tenggelam oleh pihak berkuasa tahun lepas.

[ad_2]

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *