Malaysia berada dilandasan tepat capai Agenda 2030 Matlamat Pembangunan Mampan


Oleh: Nio James

KOTA KINABALU: Malaysia berada di landasan yang tepat untuk mencapai Agenda 2030 untuk Matlamat Pembangunan Mampan (SDG).

Timbalan Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Isnaraissah Munirah Majlis (gambar) berkata, komitmen kerajaan terhadap agenda pembangunan mampan adalah dilaksanakan melalui Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia ke-11 (RMKe-11) yang dibentangkan pada 18 Okt 2018.

“Dalam hubungan ini, komitmen untuk pembangunan mampan telah diselaraskan dengan strategi dan inisiatif RMKe-11,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Simposium Bioteknologi Antarabangsa Kali Ke-6 di sebuah hotel terkemuka disini pada Rabu.

Turut hadir Penolong Naib Canselor, Universiti Malaysia Sabah (UMS) Prof Dr Marcus Jipony; Pengarah Institut Penyelidikan Bioteknologi UMS, Dr Zarina Amin dan Pengerusi Jawatankuasa Penganjur Simposium Bioteknologi Antarabangsa Kali Ke-6, A.P. Dr Kenneth Francis Rodrigues.

Isnaraissah berkata, objektif pembangunan mampan untuk Malaysia 2018, penunjuk SDGS Malaysia meliputi 17 matlamat, 169 sasaran dan 244 penunjuk untuk mengukur pencapaian pembangunan sejagat yang terdiri daripada aspek sosial, ekonomi dan alam sekitar.

Isnaraissah (2 dari kanan) menerima cenderahati daripada Prof. Dr Marcus Jiponi, Penolong Naib Canselor UMS.

Beliau berkata, Malaysia memulakan perjalanannya ke atas pembangunan mampan sejak tahun 1970 apabila Dasar Ekonomi Baru (DEB) diperkenalkan pada tahun 1970 untuk membasmi kemiskinan dan menyusun semula ketidakseimbangan masyarakat.

“Semua rancangan pembangunan Malaysia yang dilaksanakan sejak lima tahun yang lalu telah menekankan elemen pembangunan mampan merangkumi pertumbuhan ekonomi yang mampan, pertumbuhan dengan pengagihan yang saksama kepada semua masyarakat, akses kepada infrastruktur dan utiliti asas, akses kepada pendidikan dan perkhidmatan penjagaan kesihatan dan pemuliharaan alam sekitar yang utama.

Isnaraissah berkata, ucapan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad semasa perbahasan umum sesi ke-73 Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di New York menyatakan bahawa kita di Malaysia menjaga alam sekitar.

“Sebanyak 48 peratus negara kita masih hutan dara. Malaysia komited untuk pembangunan mampan. Kita telah mengambil langkah-langkah, contohnya dalam meningkatkan kaedah pengeluaran untuk memastikan pengeluaran minyak kelapa sawit kita berada dalam keadaan mampan,” katanya.

Katanya, menjelang Disember 2019, Piawaian Minyak Sawit Malaysia (MSPO) akan menjadi mandatori.

“Ini akan memastikan setiap titisan minyak kelapa sawit yang dihasilkan di Malaysia akan disahkan lestari menjelang tahun 2020, maka Malaysia tidak akan memulihkan lagi laluannya kepada pembangunan mampan tetapi ia merupakan satu proses yang sedang berjalan,” katanya.

Simposium itu yang diadakan selama dua hari (10-11 Julai) dianjurkan oleh Institut Penyelidikan Bioteknologi UMS. Ia dihadiri oleh 109 orang peserta daripada 32 pertubuhan dan agensi di Maaysia, Indonesia, Australia dan United Kingdom.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *